Om prosjektet

Utbygging av havvind posisjoneres som fremtidens fornybare energikilde i Norge og globalt. Havvind vurderes som en viktig del av løsningen på klimakrise, energisikkerhet og som katalysator for økonomisk vekst. Dessuten gir forestillingen om at havvind er «ute av syne og ute av sinn» anledning til den oppfatning at det ikke vil skape konflikter på land. Men, hvis havvindssatsningen skal lykkes er vi nødt til å forstå hvilke utfordringer og muligheter det skaper i de regionale kystregionene, som påvirkes av utbyggingen på havet.

Agder er nøkkelregion for den norske havvindssatsningen og i flere kystkommuner vokser lokale protester. Havvind er meget arealkrevende, og det setter press på både arealforvaltning, naturverdier, demokratiske prosedyrer og økonomisk fordeling. Internasjonale erfaringer viser også at havvind kan være like konfliktfylt som vindkraft på land, men det mangler kunnskap om hvordan havvind påvirker kystsamfunn.

WINDREG (Havvind og regionale fremtider: utfordringer og muligheter for energirettferdighet i regionale transisjonsprosesser) undersøker hvordan havvind innvirker på landbaserte naturverdier, arealplanlegging, sosioøkonomisk utvikling, styring og integrert planlegging på tvers av flere myndighetsnivåer. Med utgangspunkt i Agder regionen, fokuserer vi på utviklingen av mere energirettferdige styringsmodeller som kan ivareta en helhetlig miljø- og samfunnsplanlegging på land. Vi setter søkelys på hvilke grupper sine verdier, interesser og kunnskap som blir hørt i havvindsutviklingen, på hvilke måter det sikres offentlig deltakelse og gjennomsiktighet i beslutningsprosesser og hvordan økonomiske ulemper og goder som følge av havvindsutviklingen fordeles på rettferdig vis.

WINDREG samskaper tverrfaglig vitenskapelig kunnskap i samarbeid med flere relevante samarbeidsaktører og med bruk av læringssaker fra Storbritannia og Danmark. Utsira fungerer som en nasjonal læringssak. Prosjektet utvikler politiske anbefalinger for forbedrede politikk, planlegging og styringstiltak for energirettferdighet i regionale omstillingsprosesser.